Τι είδους βιβλιόφιλος είσαι;

Ένα κουίζ για βιβλιόφιλους με καλοπροαίρετη, αγαπησιάρικη και χαβαλεδιάστικη διάθεση. Άντε να σε δω.

Jean Piaget reading in his office
  1. Αγοράζεις ένα βιβλίο για ένα φίλο που το θέλει εδώ και καιρό αλλά θα τον δεις σε δύο βδομάδες. Αν και δεν είναι κατηγορία που σε ενδιαφέρει, όσο κοιτάς το οπισθόφυλλο, συνειδητοποιείς ότι θέλεις να το διαβάσεις τώρα. Τι από τα παρακάτω κάνεις;

Α.Το διαβάζεις μισοανοίγοντας το, μη τυχόν τσαλακώσεις τη ράχη ή καμία σελίδα και έπειτα το τυλίγεις με ένα ωραίο χαρτί και το δωρίζεις. Οι πιθανότητες είναι ότι το φιλαράκι σου αν σε ξέρει καλά, περιμένει ότι το έχεις κάνει αυτό.

Β. Διαβάζεις το οπισθόφυλλο δύο τρείς φορές, ίσως ψάξεις και στο διαδίκτυο την περίληψη και αυτό ήταν, η δίψα σου έχει κορεστεί για τέτοια κατηγορία βιβλίων.

Γ. Πας και αγοράζεις ένα ακόμη για σένα.

Δ. Μια που το δωρίζεις, μια που του το δανείζεσαι.

2. Ξεκινά ένα τηλεπαιχνίδι όπου οι παίκτες πρέπει να έχουν διαβάσει όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης τους και να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για κάποια από αυτά και έχουν δικαίωμα σε τρία λάθη. Προϋπόθεση να έχεις 80 βιβλία τουλάχιστον και όσα παραπάνω βιβλία έχεις, αυξάνεται γεωμετρικά το χρηματικό έπαθλο.

Α.Παραιτείσαι από τη δουλειά χτες και ξεκινάς με το ράφι με τα αδιάβαστα.

Β. Ξεφορτώνεται τα αδιάβαστα, φρεσκάρεις τα διαβασμένα και δηλώνεις συμμετοχή άμεσα.

Γ.Βλέπεις όλα τα επεισόδια μανιωδώς με ποπ κορν αλλά δεν θα συμμετάσχεις από φόβο μήπως σε πιάσουν αδιάβαστο.

Δ.Πείθεις τους φίλους σου, δηλώνετε συγκάτοικοι και παίζετε μαζί ένα συνεταιρικό παιχνίδι σα Λόττο.

3. Διάβασες στην εφηβεία ένα κλασσικό βιβλίο, Νόμπελ, Πούλιτζερ, Καρνεζι μέχρι και Μις Υφήλιος έχει βγει που λένε, το οποίο άρεσε σε όλους εκτός από εσένα, ωστόσο δεν θυμάσαι τίποτα από την πλοκή.

Α.Του ξαναδίνεις μια ευκαιρία τώρα με νέα ματιά.

Β. Συνεχίζεις να εμμένεις στην άποψη ότι δεν σου άρεσε, ήταν βαρετό και ας μην θυμάσαι τίποτα για να το στηρίξεις.

Γ. Βλέπεις την ταινία και αν σου κάνει κλικ, πιάνεις και το βιβλίο μετά.

Δ. Επείγουσα σύγκληση λέσχης ανάγνωσης να το συζητήσετε κι αν αυτά που θα ειπωθούν σε πείσουν, βουρ για δεύτερη ανάγνωση.

4. Fast forward: Είναι 2042 και…

Α. Έχεις δωρίσει όλα σου τα βιβλία σε σχολεία άλλωστε έχεις καταλήξει ότι τις ιστορίες τις κουβαλάς μέσα σου.

Β. Εσύ και ο Piaget, σε ένα σπίτι με βιβλία παντού ακόμα και στο φούρνο, στη σκάλα και στο μπαλκόνι.

Γ. Διαβάζεις με τον κανακάρι σου λογοτεχνία για πανελλήνιες και αρχίζει να μουδιάζει η αριστερή σου πλευρά όταν σου πετάει το τσιτάτο ‘ Και που θα μου χρησιμεύσει εμένα ο Αναγνωστάκης; Δεν είναι καν στα sos.’ Βαθιά ανάσα, ήρεμο χαμόγελο, τηλέφωνο στον συμβολαιογράφο για να τον αποκληρώσεις, μη σκας, όλες οι ελπίδες στο δεύτερο.

Δ. Β’ ΚΑΠΗ Κατερίνης με 1 ευρώ τον βαρύ γλυκό και διάβασμα κάτω από τα πλατάνια όλη μέρα και μετά συζήτηση με τα φιλαράκια.

5. Έχεις 15 ευρώ για πρωινό και κάρτα τηλεφώνου. Ωστόσο καθώς περνάς έξω από ένα βιβλιοπωλείο, βλέπεις ότι έχουν προσφορά όλα τα βιβλία -70% για την επόμενη ώρα.

Α. Μπαίνεις μέσα, μένεις νηστική και όποιος θέλει να σε βρει ας σε καλέσει, ακόμα φραγή εισερχομένων δεν έχει γίνει ούτως ή άλλως.

Β. Αγοράζεις τρία κουλούρια για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και μετά μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο.

Γ. Αγοράζεις κάρτα για το κινητό και κάτι για πρωινό και μετά τρία ευρώ που σου έμειναν, μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο και παίρνεις κάτι οπωσδήποτε γιατί σε τρώνε τα χέρια σου, θες μια δίαιτα άτκινς, ένα παραμύθι για το ανήψι, μια ποιητική συλλογή του 1970 από δεύτερο χέρι. Just take my money, Mr Bookseller.

Δ. Και πρωινό τρως και κάρτα βάζεις και στέλνεις μήνυμα και στους φίλους σου στην κοινή και ζητάς δύο βιβλία προμήθεια που τους ενημέρωσες.

6. Ποια είναι η συχνότερη φράση που σου λέει η μάνα σου;

Α. Όσοι διαβάζουν πολύ, τρελαίνονται, παιδάκι μου.

Β. Θα ξεσκονίσεις ποτέ αυτό το χάλι εδώ πέρα; Τι τα αγοράζεις τόσα βιβλία, οι αράχνες θα σου τα φάνε.

Γ. Άσε τα διαβάσματα και παντρέψου λέω εγώ. Η Τούλα από δίπλα περιμένει δίδυμα.

Δ. Έλα να σου δώσω αυτήν την ψάθα γιατί σε αυτή θα πεθάνεις έτσι που ξοδεύεις τα λεφτά σου.

Περισσότερα Α: ο ιδεαλιστής, ο αναγνώστης ο ορθόδοξος ο πρώην πασόκος, νυν αλτρουιστής. Εσωστρεφής και συνάμα δυνατός, αποπνέεις αέρα αυτοπεποίθησης. Έλα το ξέρω παπαρολογώ αλλά ποντάρω ότι δεν έχεις διαβάσει Μανίνα, Σούπερ Κατερίνα και για αυτό έφτασες και μέχρι εδώ. Είσαι παράδειγμα βιβλιοφάγου προς μίμηση. Keep up the good work!

Περισσότερα Β: ο ρεαλιστής , ο καπιτάλας ο σώφρων ο κατά Keynes, είσαι μάλλον αυτός που θα νικήσει στο τηλεπαιχνίδι και προς το τέλος της ζωής σου όλη η σοφία των βιβλίων που έχεις συσσωρεύσει στο τιτανιτεράστιο μυαλό σου θα μετουσιωθεί σε ένα βιβλίο-φάρο για τις επόμενες γενιές, κάτι σαν το Δώρο του Ξενάκη, μόνο που θα είναι έξυπνο και ουσιαστικό.

Περισσότερα Γ: ο αναγνώστης ο νετφλιξάκιας, ο νοικοκυραίος ο σωστός, ο φίλος ο λαρτζ, ο γονιός ο δημοκράτης που όλοι θα θέλαμε να είχαμε με τη μεγάλη βιβλιοθήκη και τα χοντρά χαρτζιλίκια που ελπίζει να μην καταλήξουν σε μπάφους αλλά σε πρέζες ποίησης. Είσαι άνθρωπος της εποχής σου όχι σαν τους άλλους βλαμμένους που έχουν κολλήσει σε άλλες δεκαετίες και μάλλον είσαι ο εμπνευστής του επόμενου Goodreads ή Kindle.

Περισσότερα Δ: ο άνθρωπος των συναναστροφών, των ιστοριών, των αμπελοφιλοσοφιών και των μπυρακίων. Για σένα τα βιβλία είναι άνθρωποι που δεν πέθαναν μα έμειναν ζωντανοί μέσα από αφηγήσεις. Είσαι η χαρά της παρέας, ο πιο γοητευτικός άνθρωπος πάντα σε ένα τραπέζι και σίγουρα ο ήρωας κάποιου βιβλίου που θα σε παίξει ο Timothée Chalamet στη μεγάλη οθόνη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s