Γνωρίζατε, αλήθεια, ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα; Ξέρατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το μέλι ‘ελιξήριο των θεών’ ή ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε τη μέλισσα σύμβολο της Γαλλίας και αντικατέστησε με μέλισσες το χρυσό κρίνο, το οικόσημο των Βουρβόνων, σε όλες τις σημαίες και σφραγίδες του κράτους; Έχετε ίσως ακούσει ποτέ πως οι μέλισσες παράγουν το μέλι για να τραφούν οι ίδιες και οι προνύμφες τους ή είστε σαν τον Winnie the Pooh, τον αρκούδο που πιστεύει ότι το μέλι φτιάχνεται μόνο για να το τρώει αυτός;
Απαντήσεις σε αυτά και άλλες χιλιάδες απορίες σχετικά με αυτό το αγαπητό φτερωτό έντομο θα σας δώσει το εξαιρετικό βιβλίο Μέλισσες: Μια Μελιστάλαχτη Ιστορία σε κείμενο του Πολωνού βιολόγου και συγγραφέα Wojciech Grajkowski και σε εικόνες του καταξιωμένου γραφίστα συμπατριώτη του Piotr Socha που τυγχάνει να είναι και γιός μελισσοκόμου. Το βιβλίο, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη το 2018 σε μετάφραση της Μαριάννας Ψύχαλου.
Θεωρώ ότι το βιβλίο προσφέρει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9-10 ετών και γιατί όχι και σε ενήλικες. Βρίθει από ιστορικές λεπτομέρειες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μέλισσες και το μέλι και παρόλο που κάποιος θα έβρισκε τέτοιο όγκο δεδομένων βαρετό, το βιβλίο κερδίζει το στοίχημα χάρη στις υπέροχες εικόνες του, το περιεκτικό κείμενο σε κάθε δισέλιδο, τα ζωηρά, χιουμοριστικά σχέδια αλλά και χάρη στο μέγεθος του (38εκ. ύψος*28εκ. πλάτος) που όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά αλλά ιντριγκάρει τα παιδιά στο μεταίχμιο της εφηβείας να καταπιαστούν μαζί του. Πολυτελής έκδοση που σίγουρα αξίζει τα λεφτά της και να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης σας!
[Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να βλέπω ορθογραφικά λάθη σε τόσο καλαίσθητες και προσεγμένες κατά τα άλλα εκδόσεις (αν και η υποφαινόμενη κάνει συχνά πυκνά λάθη, αλλά ας μην γελιομαστε, εμένα με διαβάζει μόνο η μάνα μου και δύο φίλες μου) οπότε πολύ καλοπροαίρετα θα επισημάνω ένα μικρό ορθογραφικό λάθος στο πρώτο άρθρο στη σελίδα 22].