Ο Κάφκα και η Κούκλα| Larissa Theule & Rebecca Green

Η Ντόρα Ντιαμάντ υπήρξε η σύντροφος του Φραντς Κάφκα τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατο του και ήταν αυτή που διηγήθηκε στην βιογράφο του συγγραφέα την ιστορία που συναντάμε ελαφρώς παραλλαγμένη σε αυτό το όμορφο παιδικό βιβλίο.

Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Κάφκα συνάντησε ένα κορίτσι, την Ίρμα, σε ένα πάρκο του Βερολίνου ένα πρωινό του 1923. Η μικρή Ίρμα έκλαιγε γιατί είχε χάσει την κούκλα της την Σούπσι και ο Κάφκα για να την παρηγορήσει της είπε ότι η κούκλα της ταξιδεύει καθώς είναι γνωστό ότι οι κούκλες αγαπάνε τα ταξίδια. Και η ιστορία δεν μένει εκεί. Ο συγγραφέας διαβεβαίωσε το μικρό κορίτσι ότι είναι εθελοντής ταχυδρόμος και μπορεί να δίνει τα γράμματα της Σούπσι στην Ίρμα. Και έτσι για αρκετές εβδομάδες έγραφε γράμματα και τα έδινε στην Ίρμα, δήθεν ότι τα γράφει η Σούπσι.

Η Ντόρα Ντιαμάντ είπε ότι τα γράμματα σταμάτησαν με το πρόσχημα ότι η Σούπσι παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια. Η συγγραφέας όμως του παιδικού βιβλίου εδώ, η Larissa Theule, επέλεξε να διαφοροποιήσει την ιστορία μιας και έχουν περάσει εκατό χρόνια από όταν έλαβε χώρα αυτή η ιστορία στο πάρκο του Βερολίνου και οι αναρίθμητοι αγώνες για γυναικεία χειραφέτηση προάγουν την ισότητα και καταπολεμούν τις διακρίσεις καθ’όλη τη διάρκεια του τελευταίου αυτού αιώνα.

Η εικονογράφηση της Rebecca Green είναι εξαιρετική, κερδίζει τους αναγνώστες από το εξώφυλλο κιόλας. Ζεστοί, γήινοι τόνοι, φθινοπωρινή διάθεση, σίγουρες πινελιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. Ιδανικό ανάγνωσμα για ηλικίες 4+.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s