Ενα Δώρο Για Τον Καθένα της Birdie Black

Έφτασε και πάλι αυτή η εποχή που μετράμε ανάποδα και ανυπομονούμε,  μικροί και μεγάλοι, να έρθουν τα Χριστούγεννα. Θα διαβάσουμε και φέτος πολλά βιβλία με Αη Βασίληδες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και ταρανδάκια. Όπως και να έχει, σκέφτομαι να σας παρουσιάσω τα  (+) και τα πλην (-) των χριστουγεννιάτικων βιβλίων που απολαμβάνουμε μεν όχι άκριτα δε.

Και ας ξεκινήσουμε με το Ένα Δώρο Για Τον Καθένα. Πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο κόκκινο, τόσο ζεστό, τόσο χριστουγεννιάτικο που αξίζει να το διαβάσετε. Είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία των Birdie Black και Rosalind Beardshaw που εκδόθηκε το 2012 από την Nosy Crow και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος στα ελληνικά σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά.

H Birdie Black, κατά κόσμον Kate Wilson, είναι μια από τις πιο γνωστές διευθύντριες εκδόσεων στην Μεγάλη Βρετανία με χρόνια πείρα στο παιδικό βιβλίο ενώ η εικονογράφος Rosalind Beardshaw έχει ξεχωρίσει για τις πολύχρωμες, λεπτομερείς εικόνες που ταξιδεύουν τους αναγνώστες σε κόσμους φανταστικούς.


Στα (+)

Ακολουθώντας τα ρετάλια από ένα υπέροχο κόκκινο, φωτεινό ύφασμα που αγόρασε ένας βασιλιάς στην αγορά μια παραμονή Χριστουγέννων, διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμα και το πιο μικρό που για κάποιον θεωρείται σκουπίδι, για κάποιον άλλον  μπορεί να είναι ιδανικό για να δημιουργήσει κάτι. Οι ήρωες με τη σειρά βλέπουν στα ρετάλια του προηγούμενου ένα δώρο για ένα αγαπημένο πρόσωπο τους ενόψει των Χριστουγέννων. Φαντασία, δημιουργικότητα, πνεύμα αγάπης και προσφοράς συγκαταλέγονται στα όμορφα μηνύματα που περνάνε στους μικρούς αναγνώστες.


Στα (-)

Το ξέρετε ότι δεν τα πολυαγαπώ τα παραμύθια με βασιλιάδες (εκτός ίσως από παραμύθια τύπου Zog and the flying doctors ή Λουδοβίκος ο Πρώτος) και σε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο κάτι μου κλωτσούσε άσχημα εξαρχής με την αποδοχή μιας κατάστασης όπου ο κάθε ήρωας, μετά το βασιλιά, βρίσκεται σε φτωχότερη μοίρα και όπου για να προσφέρει ένα δώρο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο πρέπει να αρκεστεί στα ρετάλια του προηγούμενου.  Φαίνεται ακόμα και από το γεγονός ότι το περιτύλιγμα κάθε φορά παραμένει ευφάνταστο ωστόσο ορατά φτωχότερο και πέρα του βασιλιά όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι ο ένας σε δεινότερη οικονομική κατάσταση από τον άλλο. Και αυτό που μου κλωτσά άσχημα δεν είναι τόσο η απεικόνιση της πραγματικότητας όσο η ωραιοποίηση και η παγίωση μιας πραγματικότητας που δεν πρέπει να βρίσκει σύμφωνες τις νέες γενιές.

(+) + (-) + (+)= αξίζει μια ανάγνωση ή και περισσότερες…

Στα υπέρ του, λοιπόν, περιλαμβάνεται σίγουρα η ιδέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης όπως και το μήνυμα ότι τα δώρα των Χριστουγέννων δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβά αλλά μπορούν να είναι φτιαγμένα με αγάπη και λίγα υλικά. Επίσης, η εικονογράφηση είναι εξαιρετική με παλ χρώματα και έμφαση στις λεπτομέρειες και ένα εντυπωσιακό κόκκινο κομμάτι ύφασμα να κυριαρχεί σε κάθε δισέλιδο. Στα κατά του, θα πρόσθετα αυτή την κοντόφθαλμη, καπιταλιστική εικόνα των Χριστουγέννων που επιτάσσει πνεύμα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης μιας εβδομάδας και μιας μόνιμης αδιαφορίας των ουσιωδών προβλημάτων ολόκληρων κοινωνικών ομάδων σαν να είναι αόρατα. Θυμίζει το κλασσικό βιβλίο Mr Willowby’s Christmas Tree του Robert Barry μα δυστυχώς δεν καταφέρνει η ιστορία να πιάσει τον πήχη αν και η εικονογράφηση παραμένει εξαιρετική.

Όλες οι γιορτές και σχόλες είναι και οφείλουν να είναι ανάπαυλες από προβλήματα και ευκαιρίες ξεγνοιασιάς αλλά σίγουρα τα Χριστούγεννα πρέπει να επανακαθοριστούν και να αποκοπούν από την καταναλωτική μανία των αγορών όπως σωστά συμβάλλει το βιβλίο αυτό αλλά και από το υποκριτικό πρόσκαιρο νοιάξιμο για τους φτωχούς και την ωραιοποίηση των Όλιβερ Τουίστ. Εντούτοις, θα το πρότεινα για μικρά παιδιά ηλικίας 3-6.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s