Τι είδε ο Ντεγκά|Samantha Friedman & Christina Pieropan

 

IMG_20191122_105345~2.jpg

Από την ώρα που το κράτησα στα χέρια μου σιγομουρμουρίζω το λιλιτράγουδο των Κριεζή και Κυπουργού “Μες στο  μουσείο, μες στο μουσείο, μια μέρα μπήκα με φόρα και εγώ. Μη με τραβάτε,μη μου κολλάτε, απ’το μουσείο δεν θέλω να βγω“. Μια προσεγμένη έκδοση για το έργο του διάσημου Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Edgar Degas κυκλοφόρησε από το ΜoΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2016 και μπορούμε πλέον να το διαβάσουμε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μέλισσα σε απόδοση Χρήστου Μπουλώτη. Ένα βιβλίο που σε κάνει να θες να πας μουσείο, να ζωγραφίσεις και να μάθεις για το Παρίσι του 19ου αιώνα όπως το έζησε ο Edgar Degas.

Η ιστορία ακολουθεί πτυχές από τη ζωή του καλλιτέχνη ενώ παράλληλα το κείμενο της Samantha Friedman εναλλάσσεται με πραγματικά έργα του Degas. Η εικονογράφος Christina Pieropan χρησιμοποιεί παστέλ χρώματα ενώ μιμείται με επιδεξιότητα το ύφος του μεγάλου ζωγράφου με απώτερο σκοπό να ζωντανέψει μια προέκταση και ένα φανταστικό περιβάλλοντα χώρο για να δείξει τι και πως παρατηρούσε ο Degas τους ανθρώπους γύρω του πριν τη δημιουργία.

 

 

Διόλου τυχαία, το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά πέντε ετών και άνω σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού καθώς το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης συνδύασε την ανάγνωση του με πλήθος δραστηριοτήτων όπως την παρακολούθηση μπαλέτου και τον πειραματισμό με τεχνικές ζωγραφικής που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος δημιουργός. Καινοτόμα, λοιπόν, πράματα και θάματα στον τομέα της μουσειακής αγωγής και αναμφισβήτητα αξιέπαινες προσπάθειες για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τις τέχνες μέσα από το βιβλίο.

Κάποια από τα έργα που υπάρχουν στην εν λόγω έκδοση είναι Στο καπελάδικο (1882) , Μπαλαρίνα στη Σκηνή με Μπουκέτο (1876), Γυναίκες που Σιδερώνουν (1877-79) που υπήρχαν στην έκθεση του συγκεκριμένου μουσείου. Το βιβλίο, αν και αφήνει εκτός πολλά από τα πιο γνωστά έργα όπως τα αγαπημένα μου The Ballet Class και L’ Absinthe επειδή βρίσκονται σε άλλα μουσεία, αποτελεί μια καλή εισαγωγή στη ζωγραφική για τους μικρούς αναγνώστες.

————————————————–

Ο Edgar Degas γεννήθηκε στο Παρίσι στα 1834, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου εντρύφησε σε έργα Ιταλών ζωγράφων της Αναγέννησης. Υπήρξε εκφραστής του ιμπρεσιονισμού και ένας εκ των ιδρυτών της ιμπρεσιονιστικής ομάδας στη Γαλλία που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ρεαλιστή και βασίζονταν στην παρατήρηση της καθημερινότητας για να αντλήσει έμπνευση. Στα 1870 άρχισε να αποτυπώνει στιγμιότυπα από τον ιππόδρομο, τα κεντρικά καταστήματα, το μπαλέτο, τα καμπαρέ, τους επιβάτες λεωφορείων και τους περαστικούς. Την επόμενη δεκαετία ασχολείται με την γλυπτική και στο μεταίχμιο των δύο αιώνων δοκιμάζει και τη φωτογραφία. Ο Degas έχει μείνει στην ιστορία για τα έργα που απεικονίζουν τις μπαλαρίνες των παραστάσεων του Παρισιού, για τις μονοτυπίες του (μια μόνο εκτύπωση συχνά επιχρωματισμένη με παστέλ) και την αποτύπωση της μοντέρνας πόλης. Ένιωσε πόσο καταιγιστικά οι εποχές αλλάζουν, αντιλήφθηκε ότι τα εκβιομηχανισμένα αστικά κέντρα μετατρέπονται σε ένα πολύβουο μελίσσι και ένα πολύχρωμο μωσαϊκό και με χάρη απέδωσε μέσα στα έργα του τις αλλαγές του μοντέρνου κόσμου, την ταχύτητα, το φευγαλέο και το εφήμερο.

Πηγή: https://www.moma.org/calendar/exhibitions/1613

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s