Τίποτα δεν Μπορεί να Τρομάξει μια Αρκούδα|Elizabeth Dale & Paula Metcalf

 

IMG_20191029_074046~2

Και αποχαιρετούμε τις αγαπημένες μας αρκούδες για το χειμώνα και τους ευχόμαστε έναν υπέροχο χειμέριο ύπνο με έναν παραμύθι κατευθείαν από τα δάση της Αγγλίας. Τίποτα δεν Μπορεί να Τρομάξει μια Αρκούδα της γνωστής Βρετανίδας συγγραφέως Elizabeth Dale σε όμορφες εικόνες της Paula Metcalf και πρώτη έκδοση της Nosy Crow, εταιρεία που ξεχωρίζει για τις καλαίσθητες εκδόσεις παιδικών βιβλίων στη Γηραιά Αλβιώνα. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Τζιαμπίρης- Πυραμίδα σε μία προσεγμένη σκληρόδετη έκδοση και μετάφραση που διατηρεί το ρυθμό και την ομοιοκαταληξία. Δυστυχώς, όσο και αν ψάξαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε τα ονόματα των μεταφραστών να αποδώσουμε τα εύσημα.

Ολόκληρη η αρκουδοοικογένεια ξαπλώνει στα κρεβάτια όταν το μικρότερο αρκουδάκι ξυπνά από ύπνο βαθύ εξαιτίας ενός δυνατού Ροαρ! Τι να είναι άραγε, μήπως τέρας, μήπως κάτι άλλο; Όσο και αν το καθησυχάζουν οι δικοί του, αυτό το καημένο δεν μπορεί να κλείσει μάτι ξανά. Οι γονείς του προτείνουν να ψάξουν στο δάσος για βεβαιωθεί το μικρό αρκουδάκι ότι τέρατα δεν υπάρχουν. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η βραδινή βόλτα; Θα βρουν τελικά από που προήλθε αυτός ο ήχος που τρόμαξε το αρκουδάκι;

“Το φόβο διώξτε” είπε ο μπαμπάς, τρίβοντας τη μουσούδα.

“Τίποτα δεν είναι ικανό να τρομάξει μια αρκούδα”.

Μας άρεσαν τα ζεστά γήινα χρώματα και η αποτύπωση των εκφράσεων στα πρόσωπα των αρκούδων , ο έμμετρος λόγος καθώς επίσης και το έξυπνο εύρημα του τέλους μια πρότασης στην επόμενη σελίδα. Αυτό προτρέπει τους μικρούς αναγνώστες σε μαντεψιές για το ποια λέξη μπορεί να είναι παρακάτω [Τη συμβουλή δεν άκουσε έγκαιρα ο Τυχερούλης, τρόμαξε και έπεσε μέσ’ στα νερά… ο καημενούλης (όπου η τελευταία λέξη βρίσκεται στην επόμενη σελίδα)]. Ιδανικό για ηλικίες 2-5 και για όσους φοβούνται το σκοτάδι ή τους ήχους της νύχτας.

Τίτλος πρωτοτύπου: Nothing can Frighten a Bear
Συγγραφέας:  Elizabeth Dale
Εικονογράφηση: Paula Metcalf
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, 2017

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s