Συγγνώμη!| Norbert Landa& Tim Warnes

IMG_20191026_131536Ο αρκούδος και ο λαγός, αχώριστοι φίλοι και συγκάτοικοι, ζούν μονιασμένοι στο αρκουδολαγουδόσπιτο μαγειρεύοντας νόστιμα φαγητά και διαβάζοντας ιστορίες. Μια μέρα όμως βρίσκουν ένα λαμπερό αντικείμενο στο δάσος και νομίζοντας ότι είναι εικόνα του εαυτού τους το διεκδικούν και οι δύο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ξεφούσκωτο ασημένιο μπαλόνι που λειτουργεί σαν καθρέφτης. Ο θυμός και ο εγωισμός όμως κυριαρχούν και πάνω στη διαμάχη σκίζουν το λαμπερό πράγμα στα δύο.

Μια τρυφερή ιστορία για μια φιλία που συναντά ένα εμπόδιο. Θα καταφέρει ένα λαμπερό πράγμα να κομματιάσει έτσι μια τέτοια σχέση; Μια αισιόδοξη ιστορία για την αξία της συγγνώμης και το αναπόδραστο των συγκρούσεων στις ανθρώπινες σχέσεις. Το κείμενο είναι απλό (ίσως γίνεται και διδακτικό προς το τέλος) με ορισμένους αστείους νεολογισμούς και παρηχήσεις (αρκουδολαγουδόσπιτο, αρκουδοφαγητά, αρκουδοκρέβατο) που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μικρών αναγνωστών. Το μέγεθος της γραμματοσειράς αυξομειώνεται σε κάποιες λέξεις που θέλει να δώσει έμφαση ο συγγραφέας ενώ οι προτάσεις σε κάποια σημεία της αφήγησης φεύγουν από την παράγραφο και αλλάζουν κατεύθυνση ενδεχομένως για να αποδώσουν την ένταση της λογομαχίας των ηρώων.

Το εξαιρετικό στο βιβλίο είναι η εμπνευσμένη εικονογράφηση με τα παλ ζεστά  χρώματα του Tim Warnes, βραβευμένου εικονογράφου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, δημιουργού πάνω από 80 παιδικών βιβλίων αλλά και εμπνευστή του λογότυπου της γνωστής βρετανικής εκδοτικής εταιρείας Little Tiger Press. Το επινόημα δε με το ασημένιο, μεταλλικό σαν αλουμινόχαρτο υλικό του ξεφούσκωτο μπαλονιού, που ξεχωρίζει σε καθε σελίδα από τη βασική εικονογράφηση και προσκαλεί τους αναγνώστες να το αγγίξουν, είναι ευφυέστατο! Καλή ανάγνωση!

 

Συγγραφέας: Norbert Landa
Μετάφραση: Αγγελική Πορτοκάλογλου
Εικονογράφηση: Tim Warnes
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2009
Ηλικίες: 2-5IMG_20191026_131536

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s