5 Λόγοι για να Διαβάζουμε Μαζί Αγκαλιά

IMG_20190608_072905 (1)Μπλα μπλα μπλα και τα άπειρα οφέλη για τα παιδιά, ποια είναι όμως τα οφέλη για τους μεγάλους; Πώς βοηθά έναν ενήλικα η ανάγνωση αγκαλιά με ένα παιδί;

 

1. Διαβάζουμε μαζί αγκαλιά για να δυναμώσουμε και να χρωματίσουμε τη φωνή μας, να ενισχύσουμε τις δεξιότητες μας στην αφήγηση και να ακούσουμε τους εαυτούς μας. Άμεσες είναι φυσικά οι ευεργετικές συνέπειες στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Προσωπικά, άκουσα πόσο άνοστη είναι η τσιριχτή, βιαστική φωνή μου, βρήκα ένα εσωτερικό ρυθμό και μαθαίνω να ακολουθώ τη ροή του. Επίσης, στην περίπτωση που ναυαγήσω σε ένα ξεχασμένο νησί φάση Lost, θα παίξω το χαρτί της αφήγησης για να γλιτώσω τον κανιβαλισμό. Γιατί καλή η μαγειρική και η νοικοκυροσύνη, αλλά αν δεν έχει και μια ιστορία ο ναυαγός να ακούει σε συνέχειες σαν τα τουρκικά σίριαλ (επιχείρημα του Eduardo Noriega στην καταπληκτική ταινία El Método) , πως θα την παλέψει την αιωνιότητα;

2. Διαβάζουμε μαζί αγκαλιά για να ξεχάσουμε τα πολύ λογικά , τα πάρα πολύ λογικά (που συχνά γίνονται κακόγουστα παράλογα του περίπλοκου κόσμου των μεγάλων) τύπου εφορία, γραφειοκρατία, πολιτικοί και εκλογές. Και βουτάμε σε κόσμους απλούς και συνάμα εντυπωσιακά σουρεάλ με ζώα που ψηφίζουν και βασιλιάδες που απαγορεύουν το σκοτάδι όπου στο τέλος όλα μπαίνουν στην θέση τους και αποκτούν νόημα και στην ψυχή μας επέρχεται μια κάθαρση όπως στις αρχαίες τραγωδίες. Και κοιμάται το μικράκι ελαφρά και εμείς αλαφρότερα.

3. Διαβάζουμε μαζί αγκαλιά για να βοηθήσουμε τον αγώνα απεξάρτησης μας από τα μέσα δικτύωσης και την τηλεόραση. Διότι καλώς δικτυωθήκαμε και έχουμε πλέον την δυνατότητα να βλέπουμε ολόκληρες σεζόν σειρών σε ένα βράδυ αλλά πώς θα γίνει να ξεδικτυωθούμε, βρε αδερφέ; Να πάμε μια τουαλέτα χωρίς κινητό; Να βγούμε λίγο από την πρίζα και να ηρεμήσουμε χωρίς τύψεις ένα βράδυ; Ας διαβάσουμε τα παραμύθια της βιβλιοθήκης μας, ας κάνουμε μια έρευνα για νέα βιβλία ώστε να δούμε τα μουτράκια τους να μαγεύονται το επόμενο βράδυ και την καρδιά μας να πλημμυρίζει ικανοποίηση!

4. Διαβάζουμε μαζί αγκαλιά για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες που εμείς δεν μπορέσαμε. Ας περιορίσουμε τον χρόνο εμπρός στην οθόνη και ας τους δείξουμε ότι είναι εφικτό, ότι είναι ωραίο να μαζεύεται μια οικογένεια εμπρός σε μια βιβλιοθήκη ή να διαβάζουν αγκαλιά στο κρεβάτι αντί για την συχνή συνάντηση σε ένα καναπέ μπροστά στην τηλεόραση ή την απέραντη μοναξιά όταν κλεινόμαστε στα δωμάτια μας. Θέλει χρόνο, πολύ χρόνο και όπως όλα τα πράγματα χτίζονται πετραδάκι πετραδάκι κάθε μέρα.

 5. Διαβάζουμε μαζί αγκαλιά γιατί μεγάλωσαμε σε δεκαετίες που οι αγκαλιές, η ανάγνωση για ψυχαγωγία ακόμα και η συγκοίμηση  είχαν ενοχοποιηθεί ως κακή διαπαιδαγώγηση, κοινώς ότι μας κακομαθαίνουν. Κι όμως με ανακούφιση διαπιστώνω οτι ολοένα και περισσότεροι γονείς αποδεσμεύτηκαν από αυτήν την ρητορική και αγκαλιάζουν άφοβα, ξαπλώνουν και διαβάζουν μαζί και γενικά δημιουργούν αναμνήσεις αγκαλιά. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι όταν αγκαλιαζόμαστε, ορμόνες όπως η  ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη εκκρίνονται και δημιουργούν αίσθημα ευφορίας [1].

Πηγή: [1] https://www.psychologytoday.com/us/basics/oxytocin

[2] Εμπνευσμένο άρθρο από το World Read Aloud Day που καθιερώθηκε και στην χώρα μας ως καμπάνια Διαβάζω Δυνατά του περιοδικού Κόκκινη Αλεπού και επίσης του συλλόγου Διαβάζοντας Μεγαλώνω και της δράσης του για προώθηση της φιλαναγνωσίας.

[3] Στη φωτογραφία διαβάζουμε το I’m not Grumpy by Steve Smallman and Caroline Pedler.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s