Το Πιο Καταπληκτικό Πράγμα στον Κόσμο |Ashley Spires

IMG_20191009_135651

 

Επιτέλους! Το Πιο Καταπληκτικό Πράγμα στον Κόσμο μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στη χώρα μας από τις εκδόσεις Λιβάνη σε μετάφραση Σοφίας Τζάλη. Ένα κορίτσι, με ένα σκύλο για βοηθό, συλλαμβάνει την πιο ευφάνταστη ιδέα: να κατασκευάσει το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο. Αφού το μελετά και το σχεδιάζει, συγκεντρώνει τα υλικά και αρχίζει να μαστορεύει. Αφού τελειώνει όμως, συνειδητοποιεί ότι το δημιούργημα της είναι εντελώς λάθος και έτσι το αφήνει στην άκρη και ξαναπροσπαθεί. Τελειώνοντας, ωστόσο, τη δεύτερη προσπάθεια της, διαπιστώνει ότι πάλι κάτι δεν πάει καλά και αποφασίζει να ξεκινήσει από την αρχή. Οι προσπάθειες συνεχίζονται αλλά πάντα απογοητευμένη απορρίπτει τις κατασκευές της επειδή δεν είναι αρκετά στρογγυλές ή αρκετά τετράγωνες ή αρκετά χνουδωτές ή … έχουν πολύ ενοχλητική μυρωδιά τυριού που πρόσθεσε σε μια έμπνευση της στιγμής! Και η απογοήτευση σταδιακά μετατρέπεται σε κακή διάθεση και η κακή διάθεση σε θυμό. Και θυμωμένη πλέον, τα παρατάει. Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια; Τι ρόλο παίζει ο πιστός βοηθός; Μια ιστορία δεν μπορεί να τελειώνει έτσι με μια παραίτηση.

Προσωπικά, θεωρώ το βιβλίο της βραβευμένης Καναδής συγγραφέα και εικονογράφου Ashley Spires ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Αποτελεί έναν ύμνο στην εφευρετικότητα αλλά και την επιμονή και τη σκληρή δουλειά. Και ενώ όλα στο μυαλό μας μοιάζουν άρτια σχεδιασμένα,η υλοποίηση πάντα θα αποδεικνύεται γεμάτη προκλήσεις. Υπέροχη εικονογράφηση που σε κάνει να αγαπήσεις την ηρωίδα με το κόκκινο πουά πανωφόρι και τα ατημέλητα κοτσιδάκια. Εγκώμιο για τα κορίτσια που μαστορεύουν, σκέφτονται και πειραματίζονται αλλά και για την αξία του λάθους. Μου έφερε στο νου τα λόγια ενός φίλου που υποστηρίζει ότι ο θυμός αποτελεί την μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη που σε οδηγεί στην δημιουργία (και έπειτα είναι η αγάπη) και με έκανε να εκτιμήσω λίγο παραπάνω την φιλία των πιστών τετράποδων (Η Ήρα αύριο θα φάει λιχουδιά από μένα και θα ευγνωμονεί την Spires!)

Να το διαβάσετε μικροί και μεγάλοι γρηηήγορα!

 

Υ.Γ. Αναμένεται σε λίγες μέρες η ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο βιβλίο με μεγάλα ονόματα να συμμετέχουν όπως η Whoopi Goldberg. Θα βρείτε πληροφορίες εδώ:

Welcome

 

 

 

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s