Η Χώρα με τους Παράξενους Ανθρώπους| Νικόλας Ανδρικόπουλος

49585727_490067604733992_5146437913822625792_n

Η Χώρα με τους Παράξενους Ανθρώπους είναι ένα βαθιά ανθρώπινο παραμύθι του Νικόλα Ανδρικόπουλου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006  απο τις εκδόσεις Καλέντης και τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογράφησης 2007 από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πραγματεύεται την μετανάστευση και τη διαφορετικότητα με προσεγμένο τρόπο ακουμπώντας σε τόσο επίκαιρα ζητήματα και καταδεικνύοντας με τόσο γλαφυρό τρόπο το παράλογο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού λέγοντας : «Τότε κατάλαβα ότι δεν είμαι ο μοναδικός διαφορετικός άνθρωπος  στον κόσμο. Μα πιο πολύ μου έκανε εντύπωση το κλάμα των παιδιών τους. Όταν έκλαιγαν, ό,τι χρώμα και να είχαν, από όποια χώρα και αν ήταν, το κλάμα τους ήταν κλάμα και ήταν το ίδιο. Κατάλαβα δηλαδή ότι στη λύπη και στον πόνο είμαστε όλοι ίδιοι. Καλύτερα λοιπόν να χαμογελάμε και να χαιρόμαστε και ας είμαστε διαφορετικοί»

 

Πρόκειται για την ιστορία του  Πορφύριου του Ξεχωριστού ο οποίος ζούσε σε μια χώρα με άσπρους κατοίκους, τη λεγόμενη Ασπρική, όταν μια μέρα έξαφνα όλοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν τον κόκκινο Πορφύριο με εχθρότητα λόγω του χρώματος του. Καθώς η ζωή του γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη, ο Πορφύριος αποφάσισε να φύγει από την Ασπρική και έπειτα απο κακουχίες έφτασε στο Κοκκινιστάν. Γρήγορα όμως απογοητεύτηκε και εκεί διότι οι κόκκινοι κάτοικοι τον κοιτούσαν με καχυποψία γιατί, αν και ίδιο χρώμα με αυτούς, ήταν ξένος. Τον συνέλαβε, λοιπόν, η αστυνομία και τον έβαλαν σε ένα καράβι μαζί με άλλους κρατούμενους από το Κιτρινιστάν, την Πορτοκαλία, το Μπλεβούργο, το Μωβστάιν , τα νησιά Φούξια και την Μαυρική! Το καράβι έμοιαζε πράγματι με ένα μεγάλο ανθρώπινο ουράνιο τόξο. Η αστυνομία του Κοκκινιστάν τους έστελνε όλους πίσω στις χώρες τους όπως ήταν φανερό και πάνω στο καράβι , ο Πορφύριος συνειδητοποίησε πόσα κοινά είχε με τους συνεπιβάτες του.  “Τότε κατάλαβε ότι στον κόσμο οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι πάρα πολλοί, ίσως μάλιστα περισσότεροι από αυτούς που είναι ίδιοι.” Η επιστροφή στην Ασπρική συνοδεύτηκε από ένα γεγονός στο οποίο ο Πορφύριος επέδειξε θάρρος και ψυχραιμία και έτσι από κυνηγημένος και δαχτυλοδεικτούμενος έγινε ήρωας και μεγάλη προσωπικότητα της χώρας.

Μια δυνατή ιστορία, ένα παραμύθι που αξίζει να το μοιραστείτε με τα παιδιά σας και που σίγουρα θα βρείτε στις σχολικές βιβλιοθήκες μαζί με πλήθος δραστηριοτήτων να το συνοδεύσετε. Καλή ανάγνωση!

 

 

 

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Ανδρικόπουλος Νικόλας

Έτος έκδοσης: 2006

Τόπος έκδοσης: Αθήνα

Εκδόσεις: Καλέντης

Σελίδες: 40

Ηλικίες: 3-12

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s